Chcąc zwiększyć świadomość uczniów na temat roli zdrowego odżywiania nasza szkoła po raz pierwszy włączyła się do Ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
8 listopada uczniowie klasy II B wspólnie z wychowawcą najpierw przygotowali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie. W przygotowaniach czynnie wsparli ich rodzice. Dzięki nim na szkolnych „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne sałatki warzywno-owocowe. Nie zabrakło również soków, jogurtów i mleka.
Tego dnia przeprowadzono również pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Uczniowie poznali 12 zasad zdrowego odżywiania się. Lista 12 zasad zaczyna się od rzeczy podstawowej, czyli mycia rąk. Dzieci dowiedziały się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa i ciemny chleb zamiast bułek, a także picie wody czy soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o niezbędnym ruchu oraz o unikaniu „słabości” do słodyczy i chipsów, które nie są zbyt zdrowe.
Był to dzień nie tylko zdrowy, lecz także radosny, pyszny i kolorowy.
12 ZASAD ZDROWEGO ODŻYWIANIA SIĘ DLA UCZNIÓW-WEDŁUG INSTYTUTU MATKI I DZIECKA
- Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
- Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
- Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
- Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
- Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
- Mięso, jaja czy ryby-możesz wybierać.
- Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
- Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
- Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
- Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
- Dobrą wodą gaś pragnienie.
- Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.